Luciainsamlingen bidrar till kamratstöd och avlastning

De insamlade luciamedlen används för att stödja barnfamiljer som har det svårt i sin vardag. Folkhälsans FamiljeKraft-läger ger utsatta familjer en chans att vila upp sig, fira semester och göra vad de vill och känner för – utan vardagsplikter. Lägerprogrammet är digert, men att delta i olika aktiviteter är helt frivilligt.

Sedan 2016 har det med hjälp med luciamedel ordnats fyra FamiljeKraft-läger på Åland. Lägerdeltagarna får möjlighet till rekreation, vila och trevlig samvaro med barnen och andra familjer. Lägren riktar inte sig till någon viss typs familjer, utan till dem som har en tuff vardag och som saknar förutsättningar att åka på semester. Det kan handla om ekonomiska svårigheter, en kris, en svårhanterlig vardag eller hälsorelaterade svackor. Familjerna ansöker om att få komma med på lägret och ska då lämna in ett utlåtande av till exempel en socialarbetare i hemkommunen som beskriver behovet av stöd.

- Veckoslutet bjuder på ett stort utbud av program och familjerna unnas god mat. En riktig må bra-helg för att ladda batterierna, säger Sandra Jourdan som är enhetsledare för Folkhälsan på Ålands livstilsenhet .

Under lägren lyfts den kraft som familjen besitter, snarare än att fokus sätts på problemen. Det ordnas dagligen samtalsgrupper för föräldrarna som då får dela erfarenheter med varandra.

- Det är ett forum där alla kan känna sig bekväma eftersom också de andra deltagarna i någon form delar motsvarande livssituation. Vi pratar till exempel om vad man kan göra för att hitta ork i vardagen och hur man tar hand om sig själv, berättar Jourdan.

Medan föräldrarna är upptagna på annat håll finns det lekledare på plats som pysslar, spelar och ordnar olika typer av uteaktiviteter för lägerbarnen. För många av ger det aktivietsfyllda FamiljeKraft-lägret ett livslångt fint minne.

Under lägret finns tid för föräldrar och barn att också umgås tillsammans. Familjeaktiviteterna kan erbjuda bland annat familjebio, disco, cirkusskola, uteäventyr och annan fysisk aktivitet, bastu, bad och korvgrillning.

- Veckoslutet är intensivt och blandar både glädje och svåra stunder. Ett kvitto på att lägret är uppskattat fick jag då en deltagande pappa med glimten i ögat konstaterade ”då kommer vi nästa veckoslut igen”. Det kändes bra, säger Jourdan.

Om du vill delta i insamlingen kan du betala in önskad summa på vårt insamlingskonto:

Ålandsbanken: FI52 6601 0010 3595 94